Komplett guide till New York – och var du verkligen bör äta

Utsikt från The High Line, New York.

Känslan av att inte vilja missa något bra är sällan så stark som i New York. Jag kan förmodligen bara skrapa lite på ytan av allt som staden har att erbjuda, inte minst i matväg.

Senast uppdaterad 8 januari 2017.

Något jag snabbt lärde mig om New York är att det går lika bra att vara här som ensamresenär som med vänner. Till skillnad från många städer i Europa, där få gärna spontanpratar med en främling och det ter sig lite udda om du äter lunch eller middag själv, är New York helt tvärtom. Här möter du nya bekantskaper i princip överallt och det finns alltid någon som är nyfiken på dig. New York är såklart också den perfekta staden för att äta sig igenom världens kök. Har du inte varit där än – åk! Och har du redan varit där kanske en eller flera gånger – åk dit igen för det har med all sannolikhet öppnat minst ett dussin nya spännande ställen att äta dig lycklig på.

Hotell
Frukost
Lunch och brunch
Middag
Barer
Sevärdheter och saker att göra


Här bor du i New York:

The Evelyn, New York.
The Evelyn, New York. Foto: The Evelyn

I New York hittar du hotell i alla prisklasser. Under mina senaste besök valde jag att bo centralt och fräscht, men enkelt och prisvärt.

The Evelyn

Midtown. Nyrenoverat boutiquehotell intill Madison Square Park och Flatiron Building. Rena och fina rum, trevlig personal och nära till härliga Eataly, Empire State Building och shoppingkvarteren runt Times Square. Väldigt prisvärt, runt 1200 per natt. theevelyn.com

City Rooms NYC Soho

Little Italy. Intill Chinatown ligger City Rooms NYC Soho som i princip är enkla rum. Toppenläge i en väldigt livlig del av New York och därför också ganska högljutt, men öronproppar finns i varje rum. En kort promenad från charmiga East Village. Kostar strax under 1000-lappen per natt. cityrooms.nyc

The NoMad

Midtown. Om du letar efter snygg lyx mitt på Manhattan är det The NoMad du ska bo på. Pris från 2000 kr per natt. thenomadhotel.com

The New York Edition Hotel

Midtown. Trendigt och relativt nytt lyxhotell med utsikt över Madison Square Park. Fina rum och en restaurang som är riktigt vasst inredd. Men smakar det så kostar det, runt 3000 kr natten. editionhotels.com/new-york


Här äter du en riktigt god frukost i New York:

Acaibowl på Two Hands Café, New York.
Acaibowl på Two Hands Café, New York.

Two Hands Café

Chinatown. Min personliga frukostfavorit i New York. Supergod granola, den bästa acaibowl du har smakat och smarrig avokadotoast. Atmosfären är skönt avslappnad. Kom vid öppning så undviker du kö. twohandsnyc.com

Dimes

Chinatown. Trendigt hak med typiska nyttigheter som acaibowls och gröt, men fullproppade med godsaker som jordnötssmör, granola, dadlar och lönnsirap. dimesnyc.com

Oatmeals

Greenwich Village. Underbart litet krypin som säljer havregrynsgröt i mugg (mycket godare än det låter). Till din gröt väljer du sedan någon av alla kreativa toppingkombinationer som finns på menyn, eller så bygger du ihop din egen oatmeal. Perfekta to go-frukosten. oatmealsny.com


Bra restauranger i New York för lunch & brunch:

ABC Kitchen

Gramercy/Flatiron. Populär och vackert inredd restaurang som serverar närproducerad ekologisk mat med omtanke om miljön. Drivs av stjärnkocken Jean Georges Vongerichten och är perfekt för en finbrunch. Rekommenderar deras Kasha and bowtie pasta med kalvköttbullar. abckitchennyc.com

The Impossible Burger på Momofuku Nishi. New York.
The Impossible Burger på Momofuku Nishi. New York.

Momofuki Nishi

Chelsea. Avslappnat hak som ägs av kändiskocken David Chang. Serverar förutom nudlar och mackor The Impossible Burger, en köttfri burgare som är resultatet av fem års food tech-forskning på Stanford som backats upp av bland annat Bill Gates. Spännande att testa, och faktiskt riktigt god. nishi.momofuku.com

Los Tacos no 1

ChelseaLängst in i Chelsea Market hittar du världens godaste tacos. Jag lovar. lostacos1.com

Café Mogador, Williamsburg.
Café Mogador, Williamsburg.

Café Mogador

Williamsburg. Charmigt ställe med marockanska rätter. Sitt i den fina inglasade delen med massa växter för trivsammast upplevelse. cafemogador.com

Bagatelle

Meatpacking District. Om du är på jakt efter en rejäl partybrunch är det till Bagatelle du ska gå. Boka bord efter kl. 14 en lördag eller söndag så hamnar du helt plötsligt mitt i en jättefest där champagnen flödar och musiken dånar. Har strikt dresscode så kom välklädd. bagatellenyc.com

Horchata

West Village. Kul och opretentiös boozy brunch (fri påfyllning av mimosa, sangria och mexikansk öl) med både traditionella inslag som äggröra och mer mexikanska som hembakade nachochips, guacamole, quesadillas och tacos. Populärt för födelsedagsfiranden. horchatanewyork.com


Här får du en riktigt bra middagsupplevelse i New York:

Estela, New York.
Estela, New York. Foto: Estelanyc.com

Estela

Nolita. Senast jag var här ville mitt sällskap beställa om alla rätter bara för att de var så goda. Burratan och ricotta-dumplingsen är galet bra. Rankad som världens 44:e bästa restaurang 2016. estelanyc.com

Mission Chinese food

Lower East Side. Hit tar du dina vänner för att inleda en rolig kväll. Pappersdrakar, röd sammet, firanden av alla slag, spännande cocktails och fantastiskt god mat. Blir oftast väldigt fullt kvällstid, så boka i förväg. mcfny.com

Momofuku Ssäm Bar

East Village. Eftersom jag har en lite nördig besatthet av David Chang (omnämns även högre upp i denna artikel) så måste jag såklart tipsa om Ssäm Bar. Trendigt hak som serverar koreanska och japanska rätter med ordentlig sting. Som på alla Momofuku-restauranger är det ett måste att äta en bun eller två. ssambar.momofuku.com 

The Lucky Bee, New York.
The Lucky Bee, New York.

The Lucky Bee

Lower East Side. Hett ställe med kryddstark sydostasiatisk street food med farm-to-table-tänk (lokalt producerade råvaror). Menyn är rätt liten, så är ni ett större sällskap rekommenderar jag att ta in typ alla rätter och dela på. Fin cocktailmeny. luckybeenyc.com

La Esquina Brasserie

Little Italy. En undangömd restaurang som du förmodligen inte skulle hitta om ingen berättar att den finns. Ser på utsidan ut som ett enkelt snabbmatshak, men om du har bokat bord ombeds du ta trappan ner till undervåningen, in genom köket och ut framför en stimmig bar. Beställ en margarita con fruta för att komma i stämning innan du äter taquitos och tostadas tills du storknar. esquinanyc.com


Barer i New York:

Sweet & Vicious

Nolita. En av mina absoluta favoritbarer i New York. Fungerar lika bra innan middagen som efter. Skön stämning och livsfarligt goda jargaritas (frozen margarita i syltburk). sweetandvicious.nyc

The Standard Biergarten

Meatpacking District. Här spelar du pingis eller sitter vid något av de långa träborden med dina vänner samtidigt som ni dricker en massa god öl. Härligt ställe att hänga på sommartid. Har även öppet under vintern men då i en inglasad version. standardhotels.com

Le Bain

Meatpacking District. Högst upp i The Standard Hotel ligger tjusiga baren och nattklubben Le Bain. Här fascineras du lika mycket av de modellsnygga gästerna som av de höga priserna. Samtidigt är det svårt att inte gilla det här stället. standardhotels.com

The Ides på Whyte Hotel

Williamsburg. Bar med fantastiskt vy över Manhattan inne på snygga Whyte Hotel. wythehotel.com/the-ides

Extra Fancy

Williamsburg. New York Magazine benämner detta ställe som ett “upscale clam shack” och det stämmer väl in rätt bra. Här äter du skaldjur, gärna hummer, och dricker hippa ölsorter. När vädret tillåter är innegården toppen, där kan du dessutom köpa drinkar ur en slushmaskin. extrafancybklyn.com


Sevärdheter och saker att göra i New York:

Utsikt från The High Line, New York.
Vy vid The High Line, New York.

Strosa runt till fots

Mina favoritområden i New York är East Village, Nolita och Greenwich Village. Att tillbringa några timmar med att bara strosa runt i dessa delar är en sevärdhet i sig. Även The High Line är ett mysigt promenadstråk.

Besök Williamsburg för otrolig second hand-shopping

Ta tunnelbanan till Williamsburg i Brooklyn och tillbringa en timme eller två i den stora second hand-butiken Beacon’s Closet. Letar du tillräckligt noga kan du hitta riktigt fina designerplagg för bara några hundralappar. Härifrån är det svårt att gå tomhänt.

Utsikt från färjan till Ellis Island, New York.
Utsikt från färjan till Ellis Island, New York.

Ta färjan till Ellis Island

Ellis Island är en ö i Hudsonfloden dit över en miljon immigranter ankom under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Biljetter till museet säljs i Liberty State Park där även färjan avgår. Under båtturen hinner du se både Frihetsgudinnan på nära håll och få en imponerande utsikt över Manhattan. Kom tidigt så slipper du de värsta köerna. libertyellisfoundation.org

Fitnessboxning på Shadowbox

Är det något träningskoncept du måste testa i New York så är det definitivt fitnessboxning på Shadowbox. Ett härligt intensivt träningspass i en snyggt dimmad lokal med boxningssäckar åt alla. Ett pass kostar ca 30 dollar. Instruktörerna är toppen. shadowboxnyc.com

Se New York Rangers spela hockey

Ett måste i New York är att uppleva en ishockeymatch med New York Rangers på Madison Square Garden. Senast jag var där köpte vi biljetter i förväg för ca 1000 kr styck via sajten TicketNetwork, vilket fungerade utmärkt.

Union Square Greenmarket

Bondemarknad på Union Square där du kan strosa runt länge bland närodlade grönsaker, frukter, viner, kryddor och blommor. Här finns även färdiglagade pajer och bakverk som är kul att köpa med sig hem. Öppen måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar. grownyc.org/greenmarket

Flatiron Building, New York.
Flatiron Building, New York.
Jag på promenad i New York under Halloween 2016.
Undertecknad på promenad i New York under Halloween 2016.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s